Hooi voeren

Paarden willen het liefst de hele dag door eten. Laat ze op een mooi grasland staan ze doen niets anders dan ‘grazen’. Helaas is dat in ons dicht bevolkte landje voor de meeste paarden geen optie. Dat betekent dus voeren met hooi en brokken. In ons geval hebben we wel de beschikking over een stukje weiland zodat ze niet dag en nacht in een kleine stal hoeven te staan. Het land biedt echter niet genoeg gras voor een normaal dieet. Een paar keer per dag voeren we ze dus een aantal plakken hooi zodat ze toch genoeg binnen krijgen. Als het weer het toelaat verspreiden we dat in het weiland zodat ze ook wat moeten lopen om alles op te krijgen. Eten en tegelijkertijd ook wat bewegen is goed voor ze.

Slow-Feeder

De mooiste oplossing is om onbeperkt hooi aan te bieden via een zogenaamde ‘Slow-Feeder’. Dat is een systeem waarmee de paarden uit een bak met rooster hooi kunnen eten. Door een vrij dicht rooster te gebruiken kunnen ze telkens maar kleine plukjes teglijk er uit trekken zodat ze niet in één keer alles opeten. Erg ingewikkeld is het niet. Je kunt ze zelf maken of kopen. In ons geval hebben we beide opties uitgeprobeerd maar het ging niet goed.

Sjors de bruut !

Het probleem is Sjors onze Fjord. Die kan niet op een normale manier eten. Hij trekt het hooi met zoveel kracht door het rooster dat hij het hele rooster mee omhoog trekt. Dat is een beetje sneu voor de andere pony´s die, wel rustig etend, telkens het rooster tegen hun snufferd krijgen. Voordat we Sjors hadden was het geen probleem. Zetten we Sjors apart, ook geen probleem. De andere twee eten netjes zoals het bedoeld is zonder de slow-feeder gelijk te mollen. Een andere oplossing is dus vereist.

Hufterbestendige Slow/Feeder !

Na verschillende oplossingen te hebben uitgeprobeerd (rooster aan kettingen etc) denk ik nu te weten hoe we dit varkentje kunnen wassen. Op deze pagina zal ik de bouw van onze Sjors-bestendige slow-feeder laten zien. Het idee is om de slow-feeder als het ware op zijn kant te zetten. Het wordt dan eigenlijk een soort ruif. Dan kan het rooster aan de onderkant vast worden gemaakt waardoor Sjors het niet meer omhoog kan rukken. We kunnen de bak dan vullen met lekker veel hooi zodat we het niet voortdurend hoeven te vullen.

Wordt vervolgd …….